Crespo Com

Sfaturi utile pentru cumparatorii online

Pentru a nu deveni victimă a comerţului online şi pentru a nu fi implicat(ă) în situații nedorite, este bine să respectaţi câteva recomandări pe care vi le fac specialiștii în domeniul siguranței achizițiilor.

Iată la ce ar trebui să fii foarte atent(ă) când decizi să cumperi cadouri pentru cei dragi din iarmarocul electronic:

  • Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului în momentul recepționării. Achitați pentru marfă doar după ce v-aţi asigurat că aţi primit ceea ce aţi comandat.
  • Dacă oferta este foarte tentantă, trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare. Cercetează atent propunerea dată.
  • În cazul în care se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă a bunului respectiv şi certificatul de garanţie emis de producător.
  • Este bine ca întâlnirea cu vânzătorul să aibă loc în zone publice, iar cumpărătorul să poată fi însoţit de persoane în care are încredere.
  • Dacă vânzătorul îl presează pe cumpărător să încheie tranzacţia, acesta din urmă ar trebui să fie foarte prudent.
  • Comparați întotdeauna prețul produsului la mai mulți furnizori și decideți ținând cont și de elemente ca: firmă, transport, servicii adiționale (precum ambalarea coletelor, durata de expediere, condiții de livrare etc.).
  • În cazul în care efectuaţi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat).
  • Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.
  • Este recomandabil să evitați operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.
  • În general, este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior relații comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
  • Verificaţi care este politica companiei date în privința returnării bunurilor care nu vă plac sau asupra cărora v-aţi răzgândit. Dacă vin din străinătate, s-ar putea ca taxa de returnare prin poştă să fie destul de mare.
  • Achiziţionaţi produse foarte scumpe de la companiile din afara țării doar dacă puteţi verifica reputaţia lor şi satisfacţia clienţilor.
  • Este important totuși să tipăriţi la imprimantă comanda efectuată, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Ține minte că „online” nu înseamnă neapărat „mai sigur”. Tratează fiecare operațiune cu chibzuință și astfel vei ține departe de tine situațiile nedorite.

Succes la cumpărături!

Exit mobile version