25868416_xxl-1024x683

Expedierea articolelor interzise – Care sunt consecintele?

Stim cât de frustrant poate fi  când coletul pe care tocmai l-am trimis este blocat undeva de-a lungul drumului sau i se face retur. Deși sunt nenumărate cauzele pentru care livrările pot întârzia, cel mai des ne confruntăm cu problema bunurilor nedeclarate și interzise, motiv pentru care coletul poate fi oprit în tranzit (confiscat), sau in cel mai fericit caz returnat expeditorului.

Iată deci că ”cifrul ”acestor incidente s-ar putea rezuma în trei cuvinte: – ”expedierea articolelor interzise”.

Lista acestor articole interzise  este una destul de extinsă, exemplele cele mai evidente fiind legate de expedierea unor articole periculoase și interzise prin lege, cum ar fi armele, drogurile și țigările.

Dacă vă întrebați cum se ajunge mai exact la descoperirea acestor ”bunuri” și ce se întâmplă după aceea, noi vă  vom explica în cele ce urmează.

Este posibil ca un curier să colecteze un colet care include un obiect interzis?

În general, șoferii curieri nu verifică dacă un colet pe care au venit să îl colecteze, este de tip standard ca să poată fi transportat sau nu. În schimb, se bazează pe declarația furnizată de client în timpul procesului de rezervare. Prin urmare, fiecare expeditor este responsabil pentru verificarea conformității conținutului transporturilor cu legile privind curieratul și cu politicile furnizorilor de logistică.

 

Cum pot curierii să descopere obiecte interzise într-un colet?

Există mai multe modalități prin care serviciile de curierat pot afla că cineva trimite articole interzise.

Următoarele modalități  ar fi  cele mai frecvente:

 

  • Cu ajutorul vameșilor

Întrucât mărfurile circulă mai mult sau mai puțin liber între membrii UE, coletele care circulă pe șosea în interiorul UE nu sunt susceptibile de a fi verificate de vamă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu există niciun control. Autoritățile încă verifică în mod sporadic un anumit număr de transporturi, ceea ce înseamnă că nu există nicio modalitate de a ști dacă un colet va fi supus unui control vamal sau nu.

Pe lângă aceste verificări aleatorii, procedurile vamale sunt, de asemenea, necesare pentru transporturile care circulă pe calea aerului, precum și pentru cele trimise către sau dinspre Regatul Unit și Irlanda. În mod natural, pachetele trimise între UE și țările terțe (Albania, Islanda, Macedonia Muntenegru, Norvegia, Elveția etc.) nu pot evita nici razele X, nici verificările manuale.

Controlul și inspectarea coletelor suspecte

În unele cazuri, chiar și serviciile de curierat au dreptul de a deschide un pachet și de a inspecta conținutul acestuia. Acest lucru se întâmplă în mod normal în următoarele situații:

  • Coletul este deteriorat sau împachetat necorespunzător.

În majoritatea cazurilor, obiectele restricționate și nerecomandate sunt descoperite în expedieri care prezintă semne de deteriorare și, prin urmare, necesită un control mai atent.

  • Semnele de scurgere sau mirosurile înțepătoare ridică întotdeauna suspiciuni;

Petele de pe ambalaj, unele scurgeri de lichid, sau mirosul neplăcut ar  putea fi un indicator al faptului  că în colet pot fi produse perisabile. În aceste  cazuri motivul este mai mult decât de întemeiat pentru angajatii firmei de curierat de a inspecta coletul.

  • Forma ambalajului în sine este suspectă.

Dacă forma ambalajului amintește de un articol restricționat sau interzis, este posibil ca lucrătorii din serviciile de curierat să îl inspecteze. Pentru a evita confuzia atunci când expediați obiecte care arată ca și mărfurile interzise, luați în considerare că ambalarea corespunzătoare  este recomandată pentru a evita orice confuzie.

 

Lipsa unui colet

Dacă un colet lipsește, serviciul de curierat va avea nevoie de  o descriere completă și exactă a exteriorului său, precum și a conținutului său, pentru a ușura și a accelera procesul de căutare. Dacă pachetul va fi găsit, acesta ar putea  fi deschis de către lucrătorii curieri  pentru a se asigura că  descrierea dvs.corespunde cu cea a coletului găsit.

Produse alimentare interzise:

 

Ce se întâmplă dacă plasez obiecte restricționate sau interzise într-un colet?

Și ce se poate  întâmpla când sunt descoperite obiecte interzise?

Din păcate, nu există un răspuns general la aceaste întrebări, deoarece fiecare serviciu de curierat are propriile reguli și proceduri. Cu toate acestea, există câteva scenarii care sunt cele mai probabile:

  • Serviciul de curierat elimină articolele interzise. În unele cazuri, serviciile de curierat pur și simplu pot lua obiectele interzise din colet continuând procesul de livrare. De asemenea, ar putea trimite aceste articole înapoi către expeditor.
  • Serviciul de curierat poate deasemeni confisca articolele interzise și cel mai probabil le va distruge.
  • Coletul poate fi returnat în întregime expeditorului la adresa sa.

Atunci când trimiteți articole care nu sunt adecvate livrării standard, serviciul de curierat poate solicita expeditorului să organizeze transportul cu o altă companie care poate transporta în siguranță aceste articole.

Dacă serviciul de curierat descoperă obiecte ilegale in colet, acestia vor raporta cazul poliției precum și datele expeditorului.

Serviciul de transport rutier poate, de asemenea, să perceapă expeditorului o taxă, in cazul in care conținutul pachetului său dăunează altor colete în timpul transportului.

Cum pot evita trimiterea articolelor interzise?

 

Dacă nu sunteți sigur(ă) că puteți expedia un anumit articol sau nu, verificați mai întâi lista cu articole interzise ale curierului ales. Majoritatea furnizorilor de servicii de logistică au liste și instrucțiuni necesare pe paginile lor oficiale.

În mod alternativ, puteți să expediați coletele cu firma Crespo Com și să ne lăsați pe noi să ne ocupăm de ce este mai greu. Curierii noștri sunt specialiști în  transport si sunt familiarizați cu legile, precum și cu regulile de transport. Ei știu exact ce poate fi expediat dar  și ceea ce este interzis și vor fi foarte bucuroși să vă sfătuiască.